Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomoc postiženým členům JSDH Hrušky

29. 8. 2021

 

Protože členové JSDH Hrušky byli v době události přítomni na hasičské zbrojnici, vyrazili do akce v podstatě ještě v jejím průběhu.

 

V prvních hodinách to bylo zejména pátrání po osobách, základní ošetřování a transport zraněných z postižené oblasti, zprůjezdnění komunikací, stabilizace narušených budov a konstrukcí. Vše ztížené tmou, obrovským rozsahem události, nefungující dodávkou elektřiny a spojením.

 

V dalších dnech to byly především logistické úkoly, příjem, skladování a distribuce humanitární pomoci od dárců. Zajištění stravy a nápojů pro zasahující složky IZS i stovky a tisíce dobrovolníků. Několik dní se tak vařilo přímo na dvoře hasičárny, několik dalších týdnů jsme logisticky podporovali polní kuchyň našich kolegů z Vysočiny.

 

Škody na hasičské zbrojnici byly zanedbatelné, ani majetek SDH neutrpěl vážnější škodu, škodu na svých obydlích, ale utrpělo více členů JSDH Hrušky.

 

 

 

Chcete-li pomoci finančně, nevěříte různým nadacím a chtěli by jste pomoct konkrétním osobám nabízíme pár tipů.

 

Zatím co ostatní obyvatelé už pracovali na odstraňování škod na svém majetku, případně na majetku svých blízkých, členové jednotky, se často domů nedostali několik dnů, protože plnili úkoly přidělené naší jednotce. Neměli tak čas dosáhnout na první dary a nabídky pomoci. Někteří mají domovy neobyvatelné, protože jejich domy stály tornádu přímo v cestě.

 

Dvojnásobnou smůlu ale měli ti, co nebydlí přímo v nejhůře postižené oblasti. Utrpěli škody na majetku, ale jsou mimo "zónu" takže nedosáhnou na podporu od humanitárních organizací, na příspěvek od úřadu práce na pokrytí základních životních potřeb, nejsou ani v centru zájmu medií, aby se o nich dozvěděli soukromí dárci.

 

Lukáš Krůtil

 

Od 18 let členem JSDH Hrušky. V současné době příslušník Hasičského záchranného sboru Správy železničních dopravních cest v Brně. Ženatý, s manželkou Martinou vychovávají dvě malé děti. 

 

Několik let pracoval na Ostravsku v dolech, aby si našetřil na koupi staršího domu. V posledních letech ho svépomocí rekonstruoval. Silný vítr a kroupy doprovázející tornádo mu poškodilo střechu domu, rozbil okna a odnesl materiál na jeho zateplení. Ve zřícené dílně zůstalo nejrůznější kutilské vybavení, stavební míchačka a další. Stodola pohřbila malotraktor a další vybavení k péči o zahradu a malý sad.

 

Na pomoc se mu sjeli kolegové, drážní hasiči z celé republiky. Pojistka pokryla náklady pouze na krytinu, mimo několika tisícového příspěvku od odborů, nedostal žádnou další podporu, právě proto, protože jeho domek stojí na adrese U zbrojnice 307 což je mimo hlavní zónu.

Fotogalerie Lukáš Krůtil zde:

 

lukas-02.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bratři, dvojčata Jan a Jakub Pardíkovy 

 

Oba od 18 let členy JSDH Hrušky. Po absolvování hasičské školy ve Frýdku Místku nastoupili k Hasičskému záchrannému sboru JMK. V současnosti slouží na stanici v Hodoníně ve funkci vyšetřovatel, druhý má specializaci střelmistr. Oba ženatí. Před pár měsíci svépomocí dobudovali své domy.

 

Jenda má svůj dům na ulici Záhumenní, nedaleko poničeného hřbitova, školy či kostela, ale mimo "zónu". Jakub postavil domek v nové zástavbě Na Zahájce, hned v sousedství stojí i domek jejich starší sestry Milady. Škodu tak utrpěli všichni tři sourozenci, takže pomoc rodiny a známých se musela nutně tříštit na více dílů.

jakub-02.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

Fotografie Jan Pardík zde:

Fotografie Jakub Pardík zde:

 

Kontakty na poškozené zašleme na vyžádání. Děkujeme.

 

Náhledy fotografií ze složky Lukáš Krůtil škody tornádo